Fouten zijn geweldig!

Je mag geen fouten maken. Dat word je geleerd. Als kind al. Ik herinner me nog steeds de rode penstrepen op mijn proefwerken op de lagere school. Niet dat ik veel fouten maakte… Ik keek wel uit. Want fouten maken betekende een laag cijfer en een laag cijfer was niet goed. Bij een hoog cijfer kreeg je namelijk een plaatje op je proefwerk en bij een laag cijfer niet. En ik wilde graag plaatjes. Van Sport Billy.

Op de middelbare school was het al niet veel anders. Erger nog eigenlijk: Er waren geen Sport Billy plaatjes meer. Alles draaide nu om cijfers. Hoge cijfers: goed. Lage cijfers: slecht. Bloednerveus werd ik als er onverwacht een overhoring werd ingelast. Ik had immers geen tijd gehad om te leren en de kans op fouten was dus groot.

Fouten vermijden komt overal terug
In het dagelijks leven word je ook geleerd fouten te vermijden. Zo is het me vaak opgevallen dat binnen bedrijven tijdens een overleg slechts enkelen vragen stellen. Een groot deel is in stilte aanwezig terwijl de directeur of manager zijn betoog houdt. Zelf heb ik dit ook ervaren. En soms ervaar ik het nog. Dan komt er een stemmetje dat zegt: “Zou je dat nu wel vragen? Misschien ben ik de enige die dit niet begrijpt. Als ik dan een vraag stel lijk ik vast heel dom.” Bang de verkeerde opmerking te maken. Bang een fout te maken. En dit komt overal terug. Relaties, carriere, het doen van aankopen… Overal.

Mistakes are the portals of discovery.

James Joyce

Fouten zijn goed
Maar wat gebeurt er als je anders naar fouten gaat kijken? Wat gebeurt er als je fouten als iets moois gaat zien? We zijn vaak heel goed in staat om om anderen te lachen als ze een fout maken. Maar lach je net zo hard als je zelf een fout maakt? Waarom worden we dan ineens zo serieus?

Door ‘fouten’ zijn de meest geweldige uitvindingen tot stand gekomen. Denk aan de magnetron, autobanden en de telefoon. Fouten zorgen dat je menselijk bent. In films voel ik dan ook vaak het meeste mee met degene die met de beste bedoelingen toch de grootste fouten maakt. De fouten zorgen dat ik me verbonden voel met het personage. Diep van binnen wil ik namelijk niets anders dan dat het de ander goed gaat. En ik ben er van overtuigd dat iedereen dat zo voelt. Diep van binnen.

Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.

Albert Einstein

Bonus:
Om de titel ‘Fouten zijn geweldig!’ kracht bij te zetten heb ik een filmpje gemaakt (zie bovenaan) waarin ik opzettelijk moppen fout vertel. Dat betekent: Traag, zonder clou, veel stilte, gestuntel en ge-euh… Een foutere manier om moppen te vertellen is er niet. 😉Reacties


Nondeju wa bende gij fout bezig! 😉 Ik kan niet ontkennen dat ik eer toch hard om heb moeten lachen 🙂

geplaatst door Arjan op 11.03.09 om 8:24 pm

😉
Goed om te horen…

Tja, ik dacht: als ik zeg dat je je fouten niet te serieus moet nemen dan moet ik dat ook maar gelijk in de praktijk brengen.
Practice what you preach.

geplaatst door Martijn op 11.04.09 om 10:26 am
» «