Hoe kanker en de economische crisis tot passie leidden

Ik ben een echte hifi-liefhebber. Toen ik een jaar of 12 was kocht ik m’n eerste stereotoren met cd-speler en vanaf toen is het begonnen. En nooit meer gestopt. Telkens weer verbeterde ik mijn audio-set en telkens weer spaarde ik verder om nog meer te kunnen genieten van al die mooie muziek die er op de wereld te vinden is. Van Elvis tot de Counting Crows en van Bob Marley tot Ray Charles. Uren achter elkaar zat ik op mijn kamer en zette de ene na de andere plaat of cd op. Genieten geblazen!

Al verschillende malen was ik op het internet een speaker van Nederlandse makelij tegen gekomen. Ik had goede verhalen over de luidspreker gehoord maar de man die ze maakte woonde een behoorlijk eind van me vandaan. Dus ‘even langs gaan’ was niet echt een optie. Gelukkig kwam ik onlangs een advertentie tegen waarin dezelfde speaker te beluisteren was in het Brabantse land. Bij mij in de buurt dus. Ik twijfelde niet, stuurde een mail en binnen een week was ik met mijn vriendin onderweg naar de luistersessie. Cd-speler, voor- en eindversterker lagen op de achterbank van de auto. Een tas met mijn favoriete cd’s op de grond. Opvallend detail is dat het zondagmorgen was. 11 uur. Degene bij wie we langs gingen om de luidsprekers te beluisteren verkocht ze namelijk vanuit zijn eigen woonkamer. Een beetje vreemd kwam dit in eerste instantie op me over, maar tegelijkertijd ook wel grappig. Gewoon op zondagochtend in een Brabantse huiskamer je eigen apparatuur aansluiten en op de bank met een kopje koffie erbij de luidsprekers hun werk laten doen.

De man die de luidsprekers verkocht was erg vriendelijk en rustig. Duidelijk was ook direct dat hij erg gepassioneerd was over de luidsprekers. Hij vertelde dat hij ze zelf destijds bij de maker in Nederland was wezen beluisteren en dat hij zo verbaasd was over hun prestaties dat hij ze direct kocht en met de maker in gesprek raakte over zijn geweldige creatie. Hierop besloten beiden dat het een goed idee was om de luidsprekers ook vanuit de Brabantse woonkamer te gaan verkopen. De man bij wie ik in de woonkamer zat was dus gewoon ‘een klant’ die zo enthousiast over zijn aankoop was geraakt dat hij hier meer mensen over wilde vertellen. Meer mensen moesten dit moois beleven.

De luistersessie gaat van start. Ik stop een geweldig mooie cd in de cd-speler: JW Roy, Laagstraat 443. Intiem en puur opgenomen muziek met daarbij ook nog eens de schitterende stem van JW Roy. Ik start de track ‘As ge ooit‘. Een lied dat JW Roy samen met Gerard van Maasakkers zingt. Meteen ben ik onder de indruk van het geluid. Dit klinkt goed. Dit klinkt beter dan ik ooit gehoord heb. De luidsprekers vallen weg. Er is muziek. Overal. En het klinkt echt. Puur. Mooi.

Dan klinken de laatste klanken van het lied. Het blijft even stil en ik zeg beduusd: “Mooi.” De man hoor ik zeggen: “Ja, mooi.” Ik kijk hem aan en zie dat er tranen in zijn ogen staan. “Het heeft je echt diep geraakt, he?” zeg ik hem. Hij knikt met een glimlach. Dan vraagt hij wat ik zo mooi aan het geluid vond. In het kort gezegd waren de luidsprekers gewoon veel meer dan ik had verwacht. Dit was passie. Vakmanschap. Genieten.

Tussen het luisteren naar verschillende andere tracks door vertelt de man dat hij dit jaar zijn baan is verloren door de economische crisis. En dat er kanker bij hem is geconstateerd. ….. “Heftig.” zeg ik. En begrijp nu waarom het lied “As ge ooit” zo’n indruk op de man maakte. In het Brabantse lied zit namelijk de zin: “As ge ooit terug bij mij komt, moete wete mij raakte nie meer kwijt” Een lied dus over afscheid en de hoop dat iemand terug komt. Tegelijk maakt de man geen trieste indruk. Hij vertelt hoe hij eerst 16 uur per dag aan het werk was en dat hij nu door het ontslag en de geconstateerde uitzaaiing weer terug was gekeerd bij zijn lang vergeten passie: hifi. Mooie muziek zo mooi mogelijk beluisteren. En ik besefte me dat de ‘tegenslagen’ van de man misschien wel helemaal geen tegenslagen waren. Maar juist kansen. Kansen om dat te doen wat hij vroeger altijd al wilde doen: mooie muziek luisteren en delen met anderen.

Die dag reed ik met mijn vriendin naar huis met achterin de auto een paar geweldige luidsprekers en met op mijn gezicht een glimlach door het mooie verhaal van een man die zijn passie weer vond.Reacties


Mooi verhaal. Ik hoop dat de man nog lang van zijn herontdekte passie kan genieten.

Als je muziek zo high end beluistert, doe je dat dan wel met CD’s? Ik neem aan dat een ‘gewone’ MP3 dat kwaliteitsniveau niet haalt?

geplaatst door Robin op 10.16.09 om 1:13 pm

‘Kon’ genieten dus. Het is al weer een tijdje terug natuurlijk….

geplaatst door Robin op 10.16.09 om 1:15 pm

Thnx…

En ja, muziek beluister ik bijna uitsluitend vanaf cd.
Maar ik heb ook een handig apparaatje gekocht dat je op je versterker kan aansluiten en waarmee je draadloos via je normale audio set de muziek kan beluisteren die je op je laptop afspeelt.
Gisteravond tijdens de afwas heb ik het nog gebruikt.
Maakt de afwas een stuk leuker. 😉

geplaatst door martijnvanosch op 10.16.09 om 2:05 pm

Maar dat zijn dan wel weer MP3’s neem ik aan? 😉

geplaatst door Robin op 10.30.09 om 3:05 pm

Betrapt. 😉
Yep, dat zijn mp3’s.
Of YouTube clips.

geplaatst door martijnvanosch op 10.30.09 om 3:14 pm

Brok in mijn keel..

geplaatst door willemijn op 07.21.10 om 5:57 pm

Inderdaad; mooi verhaal… Inmiddels 9 maanden verder, enig idee hoe het met de beste man gaat? Kan hij nog steeds genieten van zijn passie?

Zelf ook groot liefhebber van muziek, heb enkel nog niet de financiële middelen om de gewenste hifi aan te schaffen, maar hou zo wat te wensen over :). Uiteraard ben ik wel nieuwsgierig welke speakers nu zo wonderlijk zijn en waarop ze aangesloten zijn…

geplaatst door Dirk-Jan op 07.21.10 om 6:05 pm

@willemijn: Bedankt voor je reactie…

@dirk-jan: Goeie vraag. Heb de man sindsdien niet meer gesproken maar volgens mij verkoopt hij de luidsprekers nog steeds. Misschien een idee dat ik hem ga interviewen… Thnx.

De speakers zijn van het merk Millon. Het model dat ik heb staan is de Cobra IV. De speakers stuur ik aan met een Rotel voor- en eindversterker. Maar ik denk dat een andere combinatie beter zou kunnen werken. T+A versterker misschien…

geplaatst door martijnvanosch op 07.22.10 om 10:21 am

Ziet er goed uit! Ook de omschrijving van hun missie/doelstelling klinkt goed! Ik vind Rotel altijd een mooi merk, T+A heb ik geen ervaringen mee, ziet er wel mooi uit…

geplaatst door Dirk-Jan op 07.22.10 om 12:47 pm
» «