Herman Meeuwsen over mij als cabaretier en spreker

Vrijdag 13 november was ik samen met mijn liefste bij de 1e Nationale KansDenkDag, een inspirerende dag met veel verschillende sprekers en workshops, voor ieder wat wils. De verscheidenheid van sprekers en manier van presenteren was gevarieerd en daardoor werd het dan ook een sprankelende dag. Ook de aanwezige deelnemers aan dit symposium (want zo mag je het wel noemen denk ik) droegen hun steentje bij: boeiende mensen, veel openheid, wederzijdse interesse en dus ook mooie ontmoetingen. Zo kwam ik zelf een oud-klasgenoot tegen van de middelbare school die ik al lang weer uit het oog was verloren, zeer aangenaam weerzien.

Als afsluitende spreker stond Martijn van Osch op het programma. Nog nooit van gehoord, maar dat gold wat mij betreft voor de meeste sprekers. Was wel erg benieuwd wat hij te melden had, want vergeleken met de vorige sprekers was Martijn een behoorlijk jonge vent, met een gitaar! Wat ging dit worden?

Vanaf het begin wist Martijn het publiek te boeien, met zijn zeer rustige en bewuste vertelstijl. Zijn humor was heerlijk droog, van een ontwapenende naïviteit soms, en daardoor was ik meteen verkocht. Zijn liedjes waren ook pakkend en gevarieerd, verschillende muziekstijlen en zowel komische teksten als hele gevoelige nummers, kortom van alle markten thuis. Het bleek dat hij een gedeelte speelde uit zijn theatervoorstelling, en het verbaasde me niets dat hij bij een festival genomineerd was voor de halve finale.

Zoals zo vaak betrapte ik mezelf op een menselijke handicap: ik probeerde Martijn te vergelijken met andere, bekende cabaretiers. Maar wat grappig was om te merken, ik kon er niet echt een label op plakken, hij was duidelijk zichzelf en had een authentieke eigen stijl: ontwapenend, verwonderd, open, nieuwsgierig. Ik was geboeid.

Toen hij aan zijn eigenlijke presentatie begon, pakte hij heel relaxed een spiekbriefje erbij, en gebruikte dat als leidraad voor zijn verhaal. Vergeleken met voorgaande soepele powerpointpresentaties, was dit ook weer helemaal op zijn manier en dus op geen enkele wijze storend. Hier stond iemand met het lef om het op zijn eigen manier te doen en met de passie om zijn verhaal te vertellen.

Het allermooiste vond ik zijn afsluiting, waarbij hij alle deelnemers met een heuse boodschap op pad stuurde: plakt stickers en deel je inspiratie met de wereld. Ik vond dat een prachtige concrete invulling van kansdenken: kansdoen! Heb dan ook met heel veel plezier meegedaan aan deze aktie en op verschillende plaatsen dat weekend mijn stickers geplakt.

Martijn: geweldig initiatief, dank voor de inspiratie!!!» «