Slot finalistentour Cabaretesk

Team Cabaretesk finalistentour 2010

Afgelopen zaterdag was alweer het laatste optreden van de finalistentour van het Cabaretesk festival. Een laatste keer dus samen met Edo Berger, Koning Triton, Serge Hoes (geluid & licht) en Ramses van Oers (presentator) op pad om er een mooie avond van te maken. Het theater was De Weijer in Boxmeer. Een gezellig, klein theatertje met in de theaterzaal een gelijkvloers podium (fijn!).

Omdat het de laatste avond was besloten we om de volgorde van spelen te doen volgens de einduitslag van het festival. Edo opende dus, Koning Triton als tweede en ik mocht als winnaar van het festival de avond afsluiten. Ik zag er een beetje tegenop omdat ik me niet echt fit voelde. Heb me dus tijdens het etentje vooraf ook wat rustig gehouden zodat ik ‘s avonds nog energie over zou hebben.

Weer een experimentje
De samenstelling van m’n materiaal had ik weer veranderd. Dit keer had ik een verhaal toegevoegd dat ik tijdens het optreden in Berlicum als introductie voor Koning Triton had uitgeprobeerd. Vooraf aan dit verhaal had ik nu een ander nieuw stuk geplaatst en onderweg in de auto naar Boxmeer had ik een bruggetje bedacht om van het ene verhaal naar het andere te komen. Weer afwachten hoe dit ging aflopen. Spannend.

Fouten zijn geweldig
Rond 21:45 mocht ik op en ik voelde me nog steeds niet 100% maar toen ik eenmaal op ging leek deze vermoeidheid al snel verdwenen. Ik opende met een korte anekdote van een paar regels over iets dat me was opgevallen. Het mooie was dat ik ook geen ‘punchline’ bedacht had. Ik dacht gewoon: “Ik ga dit vertellen en dan zien we wel.” Eerst ontstond er een totale stilte, maar toen ik erna met een glimlach zei dat ik een ster ben in het delen van totaal overbodige informatie kwam er een harde lach. Voor mij opnieuw weer de les: Fouten zijn geweldig. Eerst leek het ‘fout’ te gaan maar door het gewoon te accepteren en niet in de stress te schieten lukte het om er weer iets moois van te maken.

Lekker spelen
Al vrij snel had ik het gevoel dat het contact met het publiek er wel was. En dus kon ik van start met mijn verhaal. Weer een prachtige ervaring. Voor mij persoonlijk was het verhaal over het theaterfestival en Peter R. de Vries geweldig omdat dat nieuw was binnen de voorstelling en direct werkte. Ook de interactie met het publiek was mooi. Erg fijn ook weer om te merken hoe ontspannen ik op het podium stond. Ik voelde echt dat ik de avond MET het publiek aan het beleven was. Precies waar mijn voorstelling ook over gaat. 🙂

En nu allemaal…
In de kleedkamer had ik vooraf een liedje op de gitaar zitten spelen en Koning Triton begon daar toen spontaan muziek aan toe te voegen. Daarmee was ook het idee geboren om dat lied met zijn allen als slotlied voor de tour op te voeren aan het einde van de avond. En dus ging ik, nadat het publiek voor mijn voorstelling had geapplaudisseerd, weer op mijn stoel zitten om het lied te gaan spelen. Een enorme lach vanuit de zaal, die waarschijnlijk dacht dat ik weer gewoon verder ging met mijn voorstelling. Ik legde de situatie uit en begon terwijl het nummer in te zetten. Al snel kwamen Edo, Koning Triton en Ramses op de bühne en zo eindigden we de tour met het lied ‘Het is lente’. Mooi.

Lessen
De lessen die ik in Boxmeer geleerd heb:
– het glas water onder mijn stoel zetten in plaats van er naast (zonder het te weten was ik een paar keer bijna op het glas water dat achter mij stond gaan staan wat tot onrust in de zaal leidde)
– neem de tijd als je een vraag aan het publiek stelt, laat ze rustig antwoorden
– een voorstelling kan ook geweldig verlopen als je vooraf moe bent
– je kunt rustig ‘s middags vooraf aan een voorstelling nog dingen ondernemen (ik had het idee dat ik overdag vrijwel niks mocht doen als ik ‘s avonds moest optreden)

Bedankt
Edo, Serge, Ken, Randall, Ramses, alle mensen van SKKE, alle medewerkers van de theaters waar we mochten optreden en iedereen die is komen kijken: Bedankt!
Weer een mooie ervaring rijker.» «