Breng kinderarbeid naar de winkels

ontworpen door de2dames (Teatske)

HET IDEE
Ik vroeg me zomaar ineens af: “Waarom plakken we op producten die gefabriceerd zijn met kinderarbeid geen icoontje?” Dat je in de winkel gewoon in één oogopslag kan zien 1) welke producten MET kinderarbeid zijn gemaakt, 2) welke producten ZONDER kinderarbeid zijn gefabriceerd en 3) over welke producten nog GEEN INFORMATIE beschikbaar is.

GEVOLG
Categorie 1, met kinderarbeid, zou ik niet kopen. Categorie 2, zonder kinderarbeid, zou mijn voorkeur hebben. Categorie 3 zou ik vragen over gaan stellen. En ik denk dat vele anderen op precies dezelfde manier zouden reageren. Toch?

HOE
De overheid zou een dergelijk label aan producenten van bijvoorbeeld kleding kunnen opleggen (vergelijkbaar met het energie-label op wasmachines). En zolang de producent niet kan aantonen of er wel of geen kinderarbeid wordt ingezet krijgen de producten van deze producent een label dat aangeeft dat deze info niet beschikbaar is. Via internet kunnen mensen van over de hele wereld informatie hierover aanleveren. Op die manier wordt het voor producenten steeds minder ‘aantrekkelijk’ om toch van kinderarbeid gebruik te maken. Immers, het openbaar maken van het gebruik van kinderarbeid leidt bij gebruik van de icoontjes tot minder aankopen in de winkel.

VOORBEELDEN VAN ICOONTJES
Om het idee kracht bij te zetten heb ik onder andere via mijn twitter pagina gevraagd of er ontwerpers waren die vrijwillig mee wilden werken en hun talenten wilden gebruiken om alvast een paar opzetjes voor de icoontjes te mailen. En die waren er! (DANK!!!) Hier zijn nog een paar voorstellen:

ontworpen door Aaron Sikkink

ontworpen door Robin ontwerpt

WAT DENKEN JULLIE?
Goed idee?
Zo ja, deel dit idee dan op zo veel mogelijk plekken.
Twitter, Facebook, Hyves
Of schrijf er een bericht over op je blog.
Vertel politici er over.
Etc, etc…

PS Misschien is het ook een idee om dit concept via een website leven in te blazen? -> Wil je meehelpen, laat dan weten wat jij zou willen doen, welke skills je hebt, wat je leuk vindt.
PS Meer voorstellen voor de icoontjes blijven welkom -> dit is misschien ook een idee voor de website: landelijk/internationaal mensen vragen om icoontjes te ontwerpen waarop vervolgens gestemd kan worden?Reacties


Je titel “Breng kinderarbeid naar de winkels” suggereert dat je kinderarbeid in de winkels wilt zien. Lijkt me wat ongelukkig gekozen… 😉

geplaatst door Robin op 06.02.10 om 12:48 pm

Ik wil kinderarbeid ook in de winkels ‘zien’.
Nu is het nergens zichtbaar in de winkels en daarom kopen mensen makkelijk kleding die misschien door middel van kinderarbeid tot stand is gekomen.
Door de kinderarbeid zichtbaar te maken in de winkels worden mensen geconfronteerd met iets dat ze eerst niet zagen.

De titel is dus bewust gekozen.

geplaatst door Martijn op 06.02.10 om 1:17 pm

Ik snap wat je wilt zeggen, maar toch vind ik hem een beetje vreemd. Tenzij je hem provocerend inzet, dus dat mensen denken na lezen van de titel: “huh? kinderarbeid naar de winkels?! dat kan toch niet!” dan klopt ie wel.

geplaatst door Robin op 06.02.10 om 1:21 pm

@robin: precies… dat was de opzet. 🙂

alle andere titels die ik bedacht zouden titels zijn waar ik zelf niet op door zou klikken. deze wel.

geplaatst door Martijn op 06.02.10 om 1:23 pm

Ah deze vertelde je vanmiddag… ja helemaal geweldig, ik sluit me alvast aan… en ik ga voor de eerste…!

geplaatst door Carolien de Boer op 06.17.10 om 8:49 pm
» «