30 dagen zonder televisie – dag 3

Sinds eergisteren ben ik samen met mijn vriendinnetje een experimentje aan het doen.
We hebben namelijk afgesproken om tot en met 26 oktober geen televisie te kijken.
Niet dat we zoveel televisie keken.
Gemiddeld 1 – 1,5 uur per dag, denk ik.
Maar wat gebeurt er als je helemaal geen televisie meer kijkt?

Waarom dit experiment?
Er zijn verschillende redenen waarom ik benieuwd ben naar wat dit met je doet.

Hersens worden actiever met televisie uit
Onderzoek wijst uit dat terwijl je tv kijkt je hersenactiviteit nog lager is dan wanneer je slaapt; een soort hypnotische staat dus. In die staat schijn je veel vatbaarder te zijn voor alle boodschappen die op je afgevuurd worden. Dit komt vooral doordat je omschakelt van je linker hersenhelft (verantwoordelijk voor analyse en logisch denken) naar je rechter hersenhelft (emotie, gevoel).

Verhogen creativiteit
Als er geen televisie is dan ben je zelf verantwoordelijk voor het invullen van je avond; je creativiteit wordt aangesproken. Ik heb dit al gemerkt. Dat ik ‘s avonds even ‘niks te doen’ had en dat ik de neiging had de televisie aan te zetten. Het automatisme dat dus in mijn hoofd zit/zat is ‘niks te doen’ -> televisie aan.

Je kunt makkelijk zonder
Telkens als ik iemand sprak die zijn televisie had weggedaan of als ik interviews/boeken las van mensen die geen televisie meer keken dan kwamen zij met dezelfde conclusie: totaal geen gemis en meer creativiteit.

Back to reality
Je hersens ervaren televisie als echt. Daarom schrik je als er in een thriller een onverwachte wending is. Je beleeft die scene echt. Door die heftigheid aan emoties/ervaringen die via je tv bij je binnenkomen lijkt het dagelijkse leven ineens minder bijzonder. Je bent gewend aan schieten, racende auto’s, wilde sex… En als je dan de tv uitzet is het contrast wel erg groot. Tenzij je natuurlijk in het echt een rijke drugsbaron bent. 😉 Voor veel programma’s geldt dus dat tv een emotionele rollercoaster is waar je aan gewend/verslaafd kunt raken.

Maar wat gebeurt er als je uit die rollercoaster stapt?
Dat ga ik de komende tijd ondervinden.

De eerste ervaringen zijn:
– meer zingen en gitaar spelen
– meer boeken lezen
– meer met mijn vriendin praten
– beter in de gaten hebben wanneer ik moe ben en naar bed wil
– meer rust
– een soort ongemak als ik even ‘niks te doen’ heb
– vroeger naar bedReacties


Ik vind 1 tot 1,5 uur per dag best veel eigenlijk. Dat is 7 tot 10,5 uur per week! Ik dacht dat je al lang gestopt was met TV kijken! 😉

Ik wil mezelf niet op de borst kloppen, maar als ik per week 3 uur TV kijk is het veel. De meeste avonden gaat hij niet eens aan.

Uiteraard reken ik niet de DVD’s (films) en/of internetfilmpjes/laptopfilms mee, want dan kom ik ook wel aan die 7 uur hoor! 😉

geplaatst door robin op 09.28.10 om 3:59 pm

Nee, ik keek wel af en toe televisie.
De Wereld Draait Door of Keuringsdienst van Waarde bijvoorbeeld.

DWDD duurt al 50 minuten dus je zit vrij snel aan een uur.

Eens kijken wat dit gaat brengen. 😉

geplaatst door martijnvanosch op 09.28.10 om 4:16 pm

Hey, tinus, kijk je dan ook niet naar internet ter ontspanning?
dus geen you tube, geen twitter etc…?

geplaatst door Martijn vd Berg op 09.28.10 om 5:58 pm

@martijn: Onder televisie kijken versta ik programma’s bekijken die op een televisie door omroepen worden uitgezonden.
Twitter is geen televisie.
Youtube ook niet.
Al komt dat laatste natuurlijk wel in de buurt.
Maar soms kijk ik overdag wel Youtube clipjes, ja.
Het verschil is vooral dat ik in de avond geen televisie aan zet.
De laptop zette ik toch al vrijwel nooit aan in de avond.

geplaatst door martijnvanosch op 09.29.10 om 10:09 am
» «