Thomas Crum over meditatie, aikido en creativiteit

Afgelopen dinsdag had ik een mooi gesprek met Pieter Spinder.
De man achter het geweldige Knowmads.
Na afloop van het gesprek vroeg Pieter me of ik woensdagavond een lezing bij Knowmads wilde bijwonen.
Thomas Crum, een aikido expert, zou een lezing/workshop komen verzorgen.
Toevallig had ik woensdagmiddag al een afspraak in Amsterdam staan.
Een avondje er aan vastplakken was dus makkelijk te regelen.
Zo gezegd, zo gedaan.
De dag na het gesprek met Pieter zat ik ‘s avonds dus al in het Knowmads gebouw.
De workshop van Thomas Crum was geweldig.
Opnieuw werd het verschil tussen werk en spelen, tussen controleren en loslaten op een zeer simpele maar juist daardoor krachtige manier helder gemaakt.
Mijn Canon 5D mkII had ik bij me en dus heb ik maar gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om een interview te doen.
Thomas ging akkoord….
Camera instellen.
En gaan….
Twee dagen nadat ik had uitgesproken dat ik filmpjes wilde gaan maken over creativiteit, deed ik het al.
Erg cool!
Het interview was in het Engels en ik denk dat ik me aardig heb gered.
Volgende keer wel een monopod meenemen (en dus eerst even kopen).
Oh ja, ik zal voortaan ook proberen om niet continu ‘yeah’ te zeggen tijdens interviews. 😉
Ja-knikken is voldoende.
Alles bij elkaar ben ik erg blij met het interview.
Ter plekke heb ik de vragen bij elkaar geimproviseerd, de camera ingesteld en alles los uit de hand geschoten.
Dit vraagt om meer!!!

Hierbij wil ik Thomas Crum heel erg bedanken voor zijn medewerking.
En natuurlijk ook Pieter voor de uitnodiging!!!

Leuke bonus voor mij was dat ik dezelfde avond ook Floris Koot heb kunnen spreken.
Van hem heb ik eerder al dit filmpje en dit filmpje geplaatst.

PS Iemand nog tips over welke monopod aan te schaffen?
Ik zat aan de Manfrotto 561B HDV te denken.Reacties


Zondag was ik bij Tientjes Symposium (http://tientjes.net/101010/ ) en heb daar ook lezing/workhops van Thomas Crum gevolgd. Bijzondere man, inspirerend geheel!

geplaatst door Katyo op 10.15.10 om 12:17 pm

Very nice that you did this interview with Thomas right afterwards. Good questions, and interesting answers – a nice add-on to his speech!

Greets,

Manuel/ Knowmads

geplaatst door Manuel op 10.15.10 om 7:03 pm

Monopods van Manfrotto zijn erg goed, zwaar, maar daardoor degelijk. ik heb zelf de 484RC2, zonder zo’n ‘pootje’, maar is wel een stuk goedkoper hehe. (heb ik alleen om m’n zware telelens te kunnen ondersteunen).

btw, lijkt wel alsof audio ‘out of sync’ is. Viel me ook al op bij je vorige filmpje…. Hoe heb je alles geconverteerd? Of doet Vimeo dat? Ik meende dat er wel ‘iets’ gebeurd bij Vimeo. (iets met ‘niet aan kunnen’ van de movjes van Canon). Schiet jij op 30fps of de ‘nieuwere’ 25fps?

PS net ook een statief gekocht, via ebay. zoek maar ‘s op Weifung (WF-717)

geplaatst door JePe op 10.15.10 om 7:23 pm

yeah 😉

geplaatst door JePe op 10.15.10 om 7:28 pm

@katyo: Ja, dat is-ie zeker. Ben nu ook aan het kijken of ik bij mij in de buurt aikido kan gaan doen.

@manuel: Thanks for your comment and it was nice meeting you at Knowmads.

@jepe: Bedankt voor je opmerking over het ‘out-of-sync’ lopen van het geluid. Ik had ook al zo’n vermoeden maar dacht dat het aan vimeo lag. Hier hetzelfde clipje op Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=0sfyj1mwwdw
Hoe ervaar je dat?

Ik denk dat ik dankzij jouw opmerking de oplossing trouwens al gevonden heb. De nieuwe firmware is 25fps en ik ging uit van 30fps. Mijn sluitertijd stond dus nog op 1/60s terwijl dat 1/50s moet zijn. Ik ga vanmiddag bowlen en zal een stukje met geluid filmen om te kijken of dat betere resultaten oplevert.

Bedankt voor je feedback, jepe.
Waardeer ik!

geplaatst door martijnvanosch op 10.16.10 om 10:40 am

in theorie zou sluitertijd niet van invloed moeten zijn op audio.

Even korte theorie: 😉
– video schiet per seconde 25-30 frames. Deze frames zijn eigenlijk foto’s.
– deze frames worden belicht d.mv. sluitertijd. Omdat er al 25 foto’s per seconde worden genomen, kan die sluitertijd dus nooit langzamer zijn dan 1/25ste van een seconde.
Belichtingen gelijk of bijna gelijk aan het aantal fps geeft een soepel lopend filmpje, waarbij beeldjes letterlijk in elkaar over lopen. Omdat 1/25ste sluitertijd fototechnisch wel erg ‘traag’ is, krijg je per frame wel ‘waziger’ foto’s/frames, maar omdat het als film wordt afgespeeld, ziet je oog dat als ‘ok’ (zgn motionblur).
Schiet je video met snellere sluitertijden, bijv. 1/200ste of sneller, dan krijg je scherpere ‘frames’, maar dat resulteert in een ‘hakkerig’ effect. Dit komt omdat 1) de beeldjes te ‘scherp’ zijn waardoor de ‘motionblur’ ontbreekt 2) er zit een tijdsverschil tussen de frames. Je belicht maar heel kort, en het volgende frame wordt pas ‘later’ belicht. Omdat je beelden scherp zijn, ‘zie’ je dit als ‘verspringen’ van het object (alleen bij snelle actie uiteraard). Bij langzamere sluitertijden worden snellere beweging een ‘blur’ en je interpreteert dat als ‘normale beweging’.
Voorbeeldje van (veel) snellere sluitertijden dan je fps, oorlogs films zoals Saving Private Ryan, Band of Brothers, krijg je ‘hakkerig’ film effect…. heb zelf ook zoiets ondervonden, moest wel want was veel te licht voor sluitertijden van 1/25ste (hier met 1/800ste zelfs geschoten)…. en had nog geen ‘density’ filters, http://www.vimeo.com/6544211 (verdere stuiterige bewegingen kwamen door ‘fotostatief’ en keiharde wind, windstoten tot windkracht 10 maakt filmen moeilijk ben’k achter gekomen 😉 )

Audio heeft niet zoveel van doen met bovenstaande effect.
Audio raakt ‘out-of-sync’ gebeurt veelal als de fps niet geheel correct wordt afgespeeld. Bijv. als je een 25fps filmpje converteert naar 30fps (zoals dus Vimeo dus doet, doet alles op 30fps). Je loopt dan nl 5 fps ‘in’ op de audio. Hiervoor kun je wel corrigeren (doet Vimeo ook meende ik), maar goed, je ziet het nog wel.
Google er maar’s op, zijn meer mensen met dit probleem…. zeker met Vimeo…

O ja, als je in TL licht ‘schiet’, hou er dan rekening mee dat 25fps het beste werkt, en dat je sluitertijden ‘gelijk’ of ‘veelvoud’ daarvan moeten zijn. TL licht is nl 50Hz , knippert dus 50x per seconde aan/uit… als je dan op 30 fps gaat zitten of sluitertijden 1/60ste ofzo, dan zie je dit als hinderlijk ‘geknipper’…. Hoe langer je sluitertijd hoe minder last je er van hebt trouwens…. O ja, en ‘pas op je whitebalance’, zeker bij bowlzaaltje… anders wordt alles knettergeel…. 😉 Probeer bijv. je ‘Picture style’ op ‘neutral’ te zetten of anders een ‘lage’ K stand bij je whitebalance…. (5600K is daglicht, lager maakt alles ‘blauwer’ cq. minder geel)….

zo. genoeg tips voor’t weekend hehe 😉

geplaatst door JePe op 10.16.10 om 12:43 pm

@jepe: Weer bedankt voor alle tips!!!
Ik zal met die kennis weer eens wat verder gaan experimenteren.
Ben benieuwd!

geplaatst door martijnvanosch op 10.18.10 om 8:56 am
» «