‘Meditatie verandert brein op korte termijn’

Via @MarcelleSla liep ik tegen dit bericht op nu.nl aan.
Het beschrijft dat uit onderzoek is gebleken dat door beoefening van meditatie het brein binnen 8 weken al structureel kan veranderen.
Verder wordt er aangegeven dat beoefenaars van meditatie het volgende ervaren:

– een gevoel van rust
– lichamelijke ontspanning
– cognitieve en psychologische voordelen
– minder angst
– minder stress

Kleine moeite, groot plezier
Zelf pas ik dagelijks meditatie toe door op een kussen te gaan zitten en mijn aandacht op mijn ademhaling te richten.
Een paar jaar geleden schreef ik een artikel over een aantal van mijn bevindingen.
Ik was verbaasd toen er ineens tienduizenden bezoekers op het artikel af kwamen.
Tegelijk werd ik geraakt door alle reacties die ik kreeg.
Mensen die spontaan aangaven met meditatie te beginnen na het lezen van het artikel.
Mensen die op een andere manier gingen lesgeven door het artikel.

Het artikel schrijven kostte mij 4 uurtjes.
Maar het effect van dat artikel is nog steeds iets waar ik heel blij van word.

Het proces in beeld
Mij lijkt het heel gaaf om de impact van dat artikel te volgen en in beeld te brengen.
Mensen die na het lezen besluiten meditatie te gaan toepassen en dan hun leven veranderen.
En daarmee ook de levens van de mensen om hen heen.
En dat allemaal door 4 uurtjes schrijven.

Geraakt?
Ben jij na het lezen van dit artikel ook geraakt?
Besluit je door het lezen van het artikel te starten met meditatie?
Zo ja, dan hoor ik graag van je.
Ik wil dat proces namelijk graag vastleggen en delen.

PS Ik ben er groot voorstander van dat meditatie ook op school in het lesprogramma wordt opgenomen.
Ken jij scholen die hier al mee aan het experimenteren zijn?
Laat het me dan weten.
Ben erg benieuwd naar de ervaringen van die scholen en vooral van de leerlingen/studenten.Reacties


Mooi verhaal! Ik mediteer sinds ong. 2 jaar. Vrijwel dagelijks, maar niet op vaste momenten. Meestal als ik even moet wachten op iets, of tijdens sporten, tussen de oefeningen in om op kracht te komen, vlak voor het slapen gaan of ‘s ochtends voordat ik uit bed stap en onder de douche.

Ook ik doe het voornamelijk door focus te leggen op mijn ademhaling, vaak tezamen met het bewust voelen van mijn lichaam of 1 van de chakra’s.

Meditatie plus de cirkel van invloed (http://www.breakoutofthebox.com/circle.htm) zijn echt leefregels voor mij geworden om mij goed, vitaal en positief te voelen.

geplaatst door Dirk-Jan op 01.28.11 om 10:59 pm

@dirk-jan: Bedankt voor het delen van jouw toepassing van meditatie.

De cirkel van invloed kende ik nog niet.
Heb het bekeken en het klinkt logisch.
Is voor jouw gevoel je cirkel van invloed gegroeid?
En zo ja, hoe heb je dat gemerkt en welke stappen heb je gezet om dat te bereiken?

geplaatst door martijnvanosch op 01.30.11 om 8:48 am

@martijnvanosch: Jazeker. De eerste stap die je er voor neemt lijkt hetzelfde als bij bijv. stoppen met roken. Het gaat je niet eerder lukken dan wanneer je echt wil veranderen (stoppen met roken) en niet het gevoel hebt dat het moet.

Dan is het enkel nog een kwestie van “het” in je systeem krijgen. Ik heb mij in eerste instantie bij alles wat mij niet zinde de vraag gesteld: Kan ik hier iets aan doen? –> Indien ja, doe er wat aan! –> Indien nee, dan liet ik het los “it’s out of my league”.
Het heeft mij geholpen meer bewust voor bepaalde keuzes te kiezen waar ik iets aan heb. Te gelijkertijd ook mijzelf meer in het diepe gegooit omdat iets mij leuk leek en ik zie wel hoe het afloopt.

Als ik nu kijk naar alles wat ik doe is de grotendeels omdat ik het wil. Vind niet altijd alles leuk, maar weet dan wel waarom ik iets doe en wat ik er uiteindelijk aan heb (geven en nemen).

Gebeurd er nu iets in mijn leven waar ik heel verdrietig van wordt? Dan kan ik het beter relativeren, ik heb wel verdriet, maar niet meer zoals vroeger waarin gelijk heel je wereld instortte. Nu heb je gewoon 1 of 2 dingen die er op dit moment niet leuk zijn, maar overall is het wel een leuke, mooie wereld. Ik bepaal het moment wanneer ik het “normale” leven weer oppak. En niet omdat het moet, maar omdat het zich zo voor doet…

Samenvattend:
Ik heb rust in mijn leven dankzij meditatie, bewuste momentjes voor mijzelf.
Ik heb een leuk leven omdat ik mijn leven inricht. En dat richt ik in met leuke mensen om mij heen waarbij we dingen voor elkaar doen!

geplaatst door Dirk-Jan op 01.30.11 om 10:05 am

zori for het taalvautjus hierboovu

geplaatst door Dirk-Jan op 01.30.11 om 10:07 am

@dirk-jan: Thnx voor je reactie.
Leuk om te lezen.
Klinkt als een prettige manier om je leven te leven.

Dus je geeft aan dat je eerst een noodzaak nodig hebt om iets te veranderen…
Wanneer was het voor jou dat je ‘noodzaak’ helder werd?

geplaatst door martijnvanosch op 01.30.11 om 10:19 am

@martijnvanosch: Bij mij was die noodzaak er eigenlijk niet op het “omslagpunt.” Ik zat goed in mijn vel, heb natuurlijk wel fases gehad in mijn leven waarop ik dat niet was, maar toen niet.

Op het werk hadden wij een tijdelijke trainer/coach die mij bepaalde inzichten gaf die heel logisch klonken (nooit oordelen, probeer iets vanuit de ander te zien, enz.) Hij kwam toen ook met het managementboek “De 7 eigenschappen van effectief leiderschap” Waarin o.a. dit verhaal staat. Dat zag er zo logisch en gemakkelijk uit dat ik dat vanzelf ben gaan toepassen. Zodra je merkt dat het voor jou werkt, dan krijg je meer zelfvertrouwen, het wordt allemaal leuker en ga je meer genieten van iedereen en alles waardoor je in een flow raakt wat aanstekelijk lijkt te zijn op mensen in je omgeving.

De opmerking dat je er klaar voor moet zijn, is vnl de ervaring die ik heb bij bekenden. Die probeer je wel eens dit mee te geven, en vaak slaat het pas aan wanneer zij in een vervelende situatie zitten, maar raken het soms ook weer kwijt als zij zich weer goed voelen. Dit kan 2 dingen betekenen. 1) ik ben een waardeloze coach of 2) je moet er zelf klaar voor zijn om de stap te nemen en te blijven toepassen. Met beide heb ik vrede en wanneer ik iemand er mee kan helpen, GRAAG!

geplaatst door Dirk-Jan op 01.30.11 om 11:35 am

@dirk-jan: Thnx voor je toelichting.

Hier een artikel dat een soort samenvatting is van “De 7 eigenschappen van effectief leiderschap”
http://slidesha.re/beXQdW

Hier het boek:
http://bit.ly/c8Qhbh

Ik heb het nog niet gelezen.
Kan ik het een keer lenen? 🙂

geplaatst door martijnvanosch op 01.30.11 om 2:26 pm

Tuurlijk! Moeten even kijken hoe wat dat in beweging krijgen…

Ik kan het versturen, aan Bas Bosman meegeven of we moeten een keer wat afspreken. Whatever suits you best

geplaatst door Dirk-Jan op 01.30.11 om 3:45 pm

@dirk-jan: Misschien leuk om ‘n keer met Bas erbij af te spreken.
Is dat een idee?

geplaatst door martijnvanosch op 01.30.11 om 6:32 pm

@martijnvanosch tuurlijk! laten we die planning via de mail oppakken. Het enige is dat ik als werknemer wel snel beperkt ben tot de avonden of de ouderwetse weekenden 😉

geplaatst door Dirk-Jan op 01.30.11 om 8:12 pm

Weekenden? Wat zijn dat? 😉

Avondje/Middagje Den Bosch of Utrecht lijkt mij de oplossing.

geplaatst door martijnvanosch op 01.31.11 om 12:46 pm
» «